Proslava Blažene Djevice Marije Kraljice Hrvata na Širokovcu

Svečana sveta misa održana je danas na Širokovcu gdje je proslavljena Blažena Djevica Marija Kraljica Hrvata. Misnome slavlju prethodila je procesija, a svetu misu u suminištvu sa župnikom fra Slavenom Brekalom predslavio je fra Goran Azinović, župni vikar u župi Čitluk. Liturgijsko slavlje, uz vodstvo fra Maria Ostojića, uzveličao je župni zbor koji djeluje pri ovoj crkvi.

Brojni vjernici podljubuških sela odazvali su se današnjem misnom slavlju, jasno i glasno su molili i pjevali, te pozorno poslušali riječi današnjega predvoditelja svete mise, fra Gorana Azinovića, koji se obratio posebno mladima. Upozorio ih je da ne trče po svijetu samo da bi istraživali i sticali blagodati zapadnoga svijeta, nego da se vrate temeljnim stvarima koje je živjela i naša nebeska Majka, naša Gospa, kako je uobičajeno zove naš narod. Upozorio je i da pod novom modernošću zaboravljamo na temelje na kojima su živjeli i preživjeli naši stari te upitao: Pokušajte se sjetiti kada ste zadnji put postidili zbog svojih riječi ili dijela, zbog odnosa prema starijima, bližnjima ili samima sebi? Stid je nestao jer je sve dopušteno i sve se smije, rekao je. Također, upozorio je da je kod naših obitelji postalo uobičajeno žaliti se i kukati, kako se nema ovih ili onih materijalnih stvari, od kuće, novijega auta, odjeće ili obuće, ali nitko se ne žali što u obitelji nema Boga. To se smatra sramotom priznati i o tome govoriti, a to je uzrok svih nedaća koje nas stižu.

Na kraju vrijedi zahvaliti Bogu i za prelijepo vrijeme koje je omogućilo da brojni vjernički puk sudjeluje ovomu slavlju. Za mnoge ovaj današnji dan predstavlja i kraj godišnjega odmora pa svima želimo sretan put i sretan dolazak na odredišta na kojima stalno žive.

Tomislavcity

Leave a Comment