Gudina jednako, a pivanih majstora sve manje…

Toplo vrijeme tijekom listopada i u prvoj polovici studenog ostavilo je gudine na životu. No, zahlađenje i bura u zadnjih tjedan dana učinili su svoje. Gudinima je odzvonilo. Kao i prethodnih godina na Lugu su dva glavna meštra za klanje gudina: Jure Križanac i Ilija Križanac – Šarac.

Poštovani čitatelju ovaj tekst Ti je vjerojatno poznat jer se ova situacija ponavlja iz godine u godinu. No, nije sve tako jednostavno kako izgleda. Šarac je ove godine visoko podigao ljestvicu. Zaključio je da njegov dnevni angažman i kvaliteta rada zaslužuju dnevnicu od 100 KM po danu. To je dovelo u probleme meštra Juru Križanca. Imao je on mogućnost potražiti drugoga majstora u selu (iako izbor nije prevelik, ali ipak postoji) ili platiti Šarca i zadržati ustaljeni poredak stvari. Odlučio se na pregovore i sa Šarcem dogovorio poštenu cijenu od 40 E’ra po danu. Zadovoljan Šarac, a zadovoljan i Jure. Ipak je to pivani majstor!

Ne treba zanemariti niti zadovoljstvo mještana koji navedene meštre prate od kuće do kuće i uživaju u njihovoj spretnosti ali i u njihovoj rječitosti i sklonosti sitnim podvalama i smicalicama. Ima i priča koje neki od majstora ne vole čuti, kao ona kada su prije mnogo godina Mudroga pitali je li zadovoljan rađom, a on im odgovorio da je, ali da mu oni više neće raditi…

 

Više fotografija pogledajte u galeriji.

Leave a Comment