Lug/Tomislavgrad: Počeli radovi na uređenju spomen parka i dvorišta oko groblja spaljenih

Ovih dana nastavljeni su radovi oko groblja spaljenih na Lugu. Bitni su to radovi nakon kojih će cijeli kompleks dobiti svoj dugo očekivani vizualni izgled. Uradit će se polukružni potporni zidovi, amfiteatar i pristupna stubišta, nakon čega se izvršiti zasipanje materijalom do razine travnjaka. Vrijednost ove faze radova je oko 50.000 KM.

Sela Lug i Kuk nalaze se na sjevernom obodu Duvanjskog polja. U selu Lugu 16.12.1943. godine njemački vojnici spalili su ili ubili 83-je mještana sela Lug, Kuk i Letka. Pored ostataka staje u kojoj su spaljeni mještani napravljeno je groblje u kojem se nalaze posmrtni ostaci spaljenih i ubijenih civila.

Kako je na Lugu počinjen najveći pojedinačni zločin u II. svjetskom ratu u općini Tomislavgrad, preživjeli mještani s ciljem zaštite ovoga mjesta osnovali su udrugu koja nosi ime Udruga Lug-Poljica koja skrbi o groblju spaljenih. U Udruzi drže da je generacija potomaka spaljenih dužna oteti zaboravu ovu strašnu tragediju i pogibiju 83-je mještana. Stoga je urađen projekt uređenja okoliša groblja gdje će se urediti spomen park, a muzej će biti u replika kamene kuće (staje) u kojoj su spaljeni mještani. Cijeli projekt je procijenjen na 250.000 KM. Iz Udruge ne sumnjaju kako će svoj doprinos dati svi mještani podljubuških sela, ali isto tako očekuju da će se u izgradnju ovoga spomen doma i spomen parka uključiti svi Duvnjaci rasuti diljem svijeta.

Od osnutka Udruge Lug-Poljica (od prije 10-ak godina) prikupljene su potrebne dozvole nakon čega se pristupilo radovima. Završeni su svi iskopi i završen je podrumski dio budućeg muzeja. Kako je već navedeno, vrijednost cijeloga projekta (spomen-doma i spomen parka) je oko 250.000 KM. Od toga je spomen dom oko 125.000 KM, a dvorište i spomen park oko 128.000 KM. U projekt je do danas uloženo oko 50.000 KM. Sredstva s kojima udruga raspolaže prikupljena su kroz:

– donacije mještana,
– od sredstava prikupljanih više godina na „Luškoj fešti“,
– kroz vanjske donacije (privatnih osoba i gospodarskih društava),
– sredstva Općine Tomislavgrad i drugih javnih institucija, te
– sredstva odobrena na različitim natječajima na koja je udruga kandidirala ovaj projekt.

Sva prikupljena sredstva, svi donatori i svatko onaj tko na bilo koji način pomogne bit će javno objavljeni na stranicama udruge, a isto tako ćemo transparentno prikazati svaku utrošenu marku. Svaka marka je dobrodošla i predstavljat će jedan mali kamenčić u velikom mozaiku koji će, nadamo se, biti na ponos cijeloga duvanjskog kraja.

Žiro račun Udruge na koje je moguće uplatiti donacije:

Uni Credit Bank BH – 3382302263153905 – računa za uplatu u KM

Popis donatora do 31.12.2019. godine možete pogledati na ovome linku ili na slikama ispod:

Tomislavcity

 

Leave a Comment