Ivan Stanić Švabo: Zašto sam protiv ovoga vodstva Udruge i izgradnje ovakvog spomen-parka

Video prilog RTV Herceg Bosne prenesen je na portalu tomislavcity.com u članku pod naslovom: Video prilog RTV-a Herceg Bosne o izgradnji spomen-parka u Lugu. Objava je prenesena i na Facebook stranici Tomislavcitya.

Objavu su na Facebooku komentirali naši sumještani Jozo Stanić Ćikin i Ivan Stanić Švabo. Kako su komentari napisani s malim zakašnjenjem, kada članak više nije bio u fokusu, samo rijetki su ga primjetili  pa komentare prenosimo i na ovoj stranici.

Komentari su posebno bitni jer predstavljaju glas domaćih ljudi koji nisu operativno uključeni u rad Udruge ili nisu uopće članovi, a suprotni su stavovima vodstva Udruge. Držimo da su jasno iskazani osobni pogledi od krucijalne važnosti i mogu predstavljati glas razuma iako su suprotni od gledišta većine. Udruga Lug-Poljica je i demokratska udruga, gdje se sve odluke donose većinom glasova, što je svima koji su ikada sudjelovali u radu tijela Udruge jasno.

Neka ove stranice ostanu uvijek otvorene za jasne i nedvosmislene stavove svih domaćih ljudi, posebno članova Udruge, bez obzira na predstavljaju li izneseni stavovi glas većine ili su skroz suprotni.

U svome reagiranju na Facebook stranici Tomislavcitya Jozo Stanić je napisao:

Svaka pohvala za trud i želju ali bi trebalo isplatiti Šimu i Juricu zato što im je otet i srušen trap i parking i nije na čast onima koji su to napravili a da se nisu sa njima časno dogovorili! Ovako ostaje mrlja na našim nevinim poginulim predcima koji to sigurno ne bi željeli da im se na takav način odaje počast za žrtvu i to nije u duhu sa čašću i zakonima naše Poljičke republike!!

 

U svome reagiranju na Facebook stranici Tomislavcitya Ivan Stanić Švabo je napisao:

 

Pun pogodak Jozo!

Za informaciju tebi i javnosti tomislavgradskog kraja prvi put se javljam na ovu temu.

Još za života Stipe Protuđera-Bikana, govorio sam mu sinu Ivanu-Nogi:

– Kaži ocu neka nađe njivu-parcelu u Duvanjskom polju koja se prodaje i ja ću je kupit svojim sredstvima kao zamjenu za stotinjak metara kvadratnih vašeg vrta ili bašče kako je zovete, kako bi na mjestu, isključivo na mjestu gdje su naši stradali (tu su stradala i moja 3 strica, sva očeva braća od 16-27 godina starosti), podigli repliku kuće ili nekako obilježiti to mjesto i uokvirili ga u “Spomen park”, jer jedino to daje smisao ovom projektu.

Nije naišlo na razumijevanje “umova” sela, od dezertera do onih koji nemaju nikog svog bližnjeg stradalog u tom neosuđenom zločinu.

Opstruirali su sastanak Udruge, počevši od samog tadašnjeg predsjednika prvog rođaka Protuđera Noge i sad već pok. Bikana, Jerke Stanića, koji na brojna moja traženja o vremenu održavanja bi samo rekao: “javit će kad se dogovore….!”

I dogovorili su!

Prikupili su par istomišljenika, održali “izbornu skupštinu”, smijenili ranije vodstvo Udruge i sad mogu kako žele!

A krivi su!

– Krivi su ne samo što su Šimuna i Juricu lišili minimalno 50 godina stare uzurpacije već što su iskoristili selo i Udrugu.
– Krivi su za podjelu sela po ovom projektu koja je očigledna.
– Krivi su što koriste Vlast, konkretno načelnika Vukadina koji je preko jataka iz Udruge OTEO sve naše planinske visove i kote za kriminalnu organizaciju i vjerojatno i svoj interes.
– možda i nisu krivi što “nedaju svoje”, svojih stotinjak kvadratnih metara jer to je samo njihov Oltar i što su uz pomoć sela i “Udruge”, otjerali “uzurpatore” Juricu i Šimuna.

Rekoh, možda i nisu krivi, vrijeme će pokazati svoje!

Leave a Comment