Misa i blagoslov polja na Vučkovinama

Unatoč jakom vjetru, koji redovito poprati misu i blagoslov polja na Vučkovinama, bila ona prva ili zadnja po rasporedu, i danas se okupio veliki broj vjernika. Misno slavlje predvodio je župnik fra Slaven Brekalo u sumisništvu s dvojicom svećenika iz Sinja, fra Antom Vučkovićem i fra Dujom Botterijem.

Misa je po prvi puta služena ispred novoizgrađene kapelice koja se nalazi na novome, proširenom dijelu groblja. No, zanimljivost dolaska i dvojice svećenika iz Dalmacije, te predsjednika Udruge „Vučkovića dječja alka“ iz Sinja je obnova stare kapelice na Vučkovinama koju financiraju dvojica luških poduzetnika Ivan Stanić Švabo i Miro Protuđer. U dogovoru s predstavnicima navedene udruge, izrazili su želju uraditi oltar u staroj kapelici kao spomen na svoje pretke Vučkoviće, koji su i pokopani na ovome groblju. Upravo s ciljem da uživo vide kapelicu i uživo vide idejni projekt oltara, iz navedene udruge su angažirali fratra, ali i umjetnika, fra Duju Botterija, inače nećaka poznatog umjetnika Josipa Botterija – Dinija, koji je u duvanjskoj bazilici postavio mozaik pod nazivom „Nebeski Jeruzalem“. Fra Duje je donio maketu budućega oltara, te ju predstavio predstavnicima udruge kao i majstoru koji vodi obnovu kapele. Kapela je još u obnovi, a završetak se očekuje za nekoliko tjedana. Očekuje se da će oltar biti završen do „Luške fešte“ koja se organizira druge nedjelju u kolovozu, kada bi bila i održana svečana sveta misa.

Inače, o groblju Vučkovine napisano je dosta znanstvenih radova, a jedan od najdetaljnijih je i onaj livanjskoga profesora, gospodina Stipe Manđerala, koji je objavljen u splitskom zborniku “Kačić” za 2012-2013. godinu. Tekst možete pročitati klikom na link: Stipo Manđeralo, Vučkovići na duvanjskim Vučkovinama.

Leave a Comment