Mario Stanić novi luški knez

Lužani, domicilni i raseljeni, luški zetovi i prijatelji, pa gosti: sinjski Vučkovići, čiji su preci živjeli na Lugu prije današnjih Lužana, kao i Stanići iz Poljica kod Omiša, pretci današnjih luških Stanića, okupili su se na Zidinama, livadi ispod sela Luga.

Povod okupljanja je „luška fešta“, iako ovo današnje okupljanje ima puno širi domet. Povezuje raseljeni i razdijeljeni hrvatski narod, iz dvije države i dva vremena. Vraća sjećanja na povijesne dane, nekad teške i pogibljene, ali nekada i slavne.

No, da se vratimo današnjoj fešti koju već godinama uspješno organizira Udruga Lug-Poljica, koja je, usudili bi se reći, vezivno tkivo svih navedenih. Ni ovogodišnje prilično loše vrijeme za sredinu kolovoza i na trenutke vrlo jaka bura nisu omeli Lužane da sve pripreme i prikladno dočekuju goste. Iako, istini za volju nije sve išlo bez poteškoća. Šator je jednom letio po Zidinama i izgledao kao Kolumbovo jedro.

Draž ovogodišnjem natjecanju dali su Vučkovići koji su stigli u značajnom broju, spremni za sve sportske discipline. Tako su odmah na početku pobijedili luške veterane u nogometu, izgubili u potezanju konopa, ali i pobijedili u luškoj alci. Naime, Ivan i Manuela Vučković s dvije sride i jednim pogotkom u jedan bili su najuspješniji u alci, ako ne najvažnijoj, onda svakako najsmješnijoj disciplini natjecanja.

U bacanju kamena s ramena pobijedio je Crni (Ivan Stanić Kevin), koji je potvrdio da mlade snage dolaze i suvereno dominiraju. Novopečeni mladoženja Pega bio je neprikosnoven u potezanju klipa, a njegova izabranica Ivana pobijedila je u ženskoj disciplini bacanja kamena s ramena. Čestitamo svima!

Uslijedio je najznačajniji i najbitniji događaj fešte: izbor kneza. Stari knez, Ivan Protuđer Noga u veselju je proslavljao posljednje sate svoje vladavine i pozvao četiri loze Stanića da izaberu četiri mala kneza, te sve ostale da izaberu petog malog kneza. I počelo je glasovanje. U prvom krugu svi mali knezovi imali su po jedan kamen na svojim koparanima, u drugom krugu Mario je skupio dva kamena, a Iko jedan. I onda u trećem krugu, nakon što je Iko spustio kamen na Mariov koparan čuo se glasan uzvik: „Imamo kneza“. Mario Stanić, Bikićev postao je novi luški knez! Očekivao se govor u trajanju od, kako je uobičajeno, 27 minuta, ali je novi knez odustao jer se bojao da bi zašli duboko u noć, čime bi se otežao nastavak programa. Svi su prihvatili odustajanje od govora, te se pristupilo darivanju kneza. Kako je već uobičajeno kneza se dariva u stap, a on mećajom mete darove kako bi sve moglo stati. Ne treba niti napominjati da su Lužani bili vrlo galantni pri darivanju, pa je prikupljeno dovoljno novca da se plate svi troškovi fešte, a ostatak će biti usmjeren za izgradnju muzeja i spomen parka kod groblja spaljenih.

Nakon darivanja i prvog sumraka uslijedio je vatromet te neobvezne i slobodnije discipline uz uživanje uz pjesmu i smijeh do kasnih noćnih sati. Lužani su i ovom feštom pokazali visok stupanj zajedništva i odlučnosti da sačuvaju i dalje održavaju „lušku fešt“ uz poruku da će sljedeće godine biti još bolja i mnogobrojnija. Čestitamo!

« 2 od 5 »

Leave a Comment